Wie zijn de dOCRs?

dOCRs zijn eigenlijk 5 vrienden die elk uit een andere sporttak een gezamelijke interesse hebben gevonden in het OCR. We zijn Gert-Jan “Sgt Rambi” Vanneste, Björn “Bear” Bailliu, Ollivier “Flyby” De Schrijver, Bjorn De Weerdt en Jörgi Monteville. Gert-Jan is een ex-onderofficier van het Belgisch leger die wat klim en klauterwerk gewend is. Björn is de nestor van de bende en is een sportieve doe-al met klimmen, triathlon, mtb en golfsurfen op zijn palmares. Ollivier is de adrenaline junk, extreme sporten zijn z’n passie met vooral downhill en motorrijden. Björn is een ex-voetballer en Jörgi heeft nog op het podium gestaan als bodybuilding atleet. Zo zie je maar dat uitersten toch bij elkaar kunnen passen en dat zie je ook aan onze instelling op elke OCR.

dOCRs

Hoe zijn jullie ontstaan?

We werken alle 5 binnen hetzelfde havenbedrijf. Dokwerk is soms werken in gevaarlijke omstandigheden. Willen we ons werk op een veilige manier tot een goed einde brengen, dan kan dit alleen door nauw samen te werken. Teamwork dragen we dus hoog in het vaandel. Daarnaast is dokwerk, fysieke arbeid. Het vraagt kracht en doorzettingsvermogen.
Toen er in het voorjaar van 2015 een van de collega’s met het idee kwam om eens deel te nemen aan een Strong Viking run zagen we dat direct zitten. Met een paar weken voorbereiding, maar bakken enthousiasme smeten we ons in dit avontuur.
Na deze run hadden we de microbe serieus te pakken. De combinatie tussen een duursport als lopen, de kracht om de obstakels te overwinnen en het samenwerken sloeg in als een bom. De volgende run zou niet zo lang op zich wachten.
We ontdekten dat OCR een sport was, waar we alle 5 onze schouders wilden onder steken. We wilden ons echt gaan identificeren als groep. Het ontstaan van dOCRs leek evident. 5 collega’s, 5 vrienden, 1 team, 1 doel. We merken dat naar buiten komen als ploeg, anderen ook erg inspireert. We zijn ondertussen een referentiepunt voor andere collega’s, vrienden en kennissen.

Hebben jullie een slogan?

De slogan die je kan terug vinden in ons logo luid “Because dockwork isn’t hard enough”. Het is een ludieke slogan, maar eigenlijk is hier ook alles mee gezegd.
Het is grappig omdat sommige dagen ons werk zodanig uitputtend en uitdagend is dat we er niet nog een duurloopje kunnen aan breien.
dOCRs zelf is eigenlijk ook een verwijzing naar onze achtergrond en het gehele ocr gebeuren. dOCRs staat voor dockworkers obstacle course running team Seabruges. Seabruges omdat we werken aan de Zeebrugse haven. We zijn 5 trotse dokwerkers, er moest absoluut een link hiermee zijn. Dockers, dOCRs, de link was gauw gelegd, nietwaar?

Hoe helpt jullie beroep je bij OCR?

Op ons werk is het dagelijks klimmen, klauteren, trekken en sleuren. We zijn alle 5 High&Heavy lashers bij “Wallenius Wilhelmsen Logistics” te Zeebrugge. Alle groot materiaal die door het bedrijf verscheept wordt, wordt door ons vastgemaakt aan het schip. Dit om schuivende kranen, tractoren of trucks op het varende schip te voorkomen. Het grote materiaal kan vanalles zijn: kranen, stalen platen, grote transformatoren die gaan tot 300 ton en meer. Het vastmaken van dit materiaal gebeurt met kettingen. Deze kettingen dienen aangespannen te worden, met niets anders dan je eigen lichaam om in de strijd te gooien. Geen machinaal werk maar gewoon ouderwets afzien.
Het hoeft geen betoog dat tijdens zo’n shift al onze spieren worden aangesproken. Het is onmogelijk om een “zittend gat” te krijgen. Een goede basisconditie is aangeraden.

Waar komen we dOCRs tegen? Enkel op Belgische bodem of ook in het buitenland?

Jammergenoeg is de haven een bedrijf die 24/24, 7 dagen op 7 moet draaien. Meestal weten we pas rond 14 uur ‘s middags welke shift we de volgende dag hebben. Ver vooruit plannen is dus moeilijk. Daarnaast hebben we ook een gezin die ons af en toe tot de orde roept.
Gelukkig zijn er zaterdag- en zondagen genoeg waar we de vleugels uitslaan en mening modderpoel te lijf gaan.
Hier in Belgie denk ik direct aan Strong Viking run mud edition en Flanders edition, The great Escape, Gladiator run, Titan run en Race Against Nature, staan allemaal op onze planning. Dit jaar zijn we ook van plan om de landsgrensen over te steken en naar onze noorderburen af te zakken om ook daar een aantal runs mee te doen. In Nederland nemen we deel aan de Cavemanrun, Mud en Water Challenge en de Harbour Run. Als trotse havenarbeiders vonden we het ons plicht aan deze deel te nemen daar ze in de haven van Rotterdam door gaat.

Doen jullie enkel aan OCR of bijv ook aan een survivalrun…

Vorig jaar hebben we met 2 teamleden deel genomen aan de Survivalrun Brugge. Een survivalrun bood ons een mooie kans om onze kracht te toetsen en technische kennis op te doen die je zeker kan helpen in een OCR.
De obstakels zijn er een pak technischer en het is een must om krachten te sparen als je tot het einde je deelnemersbandje wilt behouden. Dit jaar gaan we zeker terug deelnemen.
Bovendien heeft de Survivalclub van West-Vlaanderen een grote trainingslocatie met tal van obstakels waar ook wij kunnen trainen.
Survivalrun ligt aan de basis van het tot het grote publiek toegankelijkere OCR en het zou jammer zijn als we daar dan niet kunnen aan deelnemen. Spijtig dat er maar een klein aantal survivalruns in Belgie plaats vinden terwijl het in Nederland een groeiende sport is.

Wat is jullie mooiste obstacle run tot nu toe waarom?

Dit is voor iedereen natuurlijk persoonlijk maar als we de hoofden samen steken denk ik toch dat de Gladiator run extreme mud edition van vorig jaar er met kop en schouders bovenuit stak. Het was een superlastig parcours, de obstakels waren niet superzwaar maar genoeg om toch eventjes op je adem te trappen en 24 hele lange kilometers. De locatie in Vossem is ook prachtig door de hoogtemeters en de ellenlange modderstrook op een maisveld. Er was ook zeker genoeg bevoorrading voorzien en warme douches enzo. Dus ook organisatorisch voor ons, een van de betere.

Wat is jullie grootste uitdaging in 2016?

De grootse uitdaging is dit jaar dat we samen met onze collega’s van OCR Belgium de OCR-sport echt op de kaart willen zetten in Belgie. Er moeten meer trainingslocaties komen waar iedereen kan van genieten en waardoor we echte atleten kunnen ondersteunen in hun race naar een kwalificatie voor WK en/of EK.
We hopen dat alle geplande runs gehaald worden en als er een marathonversie van Strong viking naar Belgie komt gaan we er zeker over nadenken. In de toekomst zouden we graag ons voorbereiden op een 24u run zoals Mud Masters.

dOCRs

Wat kunnen we in de toekomst van dOCRs verwachten?

We hopen dat we kunnen blijven trainen en aan wedstrijden deelnemen zoals we nu doen.
Vanaf april lopen we ook in eigen teamkledij dus gaan we zeker meer opvallen en meer mensen aansporen om ook deel te nemen aan een OCR. Zelf trainingen organiseren staat zeker ook op onze planning. Momenteel zijn er gesprekken gepland met stad Brugge om een vast trainingsparcours te bouwen. In de toekomst hopen we zeker nauwer samen te werken met OCR Belgium en OCRA om van OCR een volwaardige sport te maken in Belgie.

Hartelijk bedankt dOCRs voor dit interessant interview. Het is super dat jullie mee bijdragen om van OCR een volwaardige sport te maken! Ik kom jullie dit jaar wel tegen in de modder.