In de aanloop naar het Europees Kampioenschap OCR stellen we een aantal vragen aan Bas Smit, voorzitter van OCRA Benelux. Wie het eerste deel heeft gemist kan dit hier lezen.

Het OCREC verloopt op het parcours van Strong Viking. Kunnen deelnemers dan een soort van Strong Viking verwachten of een totaal nieuw concept los van Strong Viking?

Hele terechte vraag, deze komt vaker voorbij en beantwoorden we graag. Het OCREC 2016 is een klasse apart. Ja, we maken gebruik van de verschillende Strong Viking parcours, echter we leggen de lat hoog. Heel hoog. Om het Europees Kampioenschap écht tot een kampioenschap van formaat te maken hebben we naast de meest uitdagende en meest intensieve obstakels van Strong Viking hier een paar schepjes bovenop gedaan. Over de obstakels die exclusief ingezet zullen worden voor het OCREC 2016 zal ik nu nog niets loslaten. Dat het zwaar gaat worden is zeker. Heel zwaar. Omdat Nederland vrij plat is zullen we maximaal gebruik maken van hoogte verschillen in combinatie met zware inspanning. Dit parcours zal de beste allround OCR atleten uit Europa naar boven laten komen. En dat is in onze ogen exact wat een Kampioenschap inhoud.

Kan je iets vertellen over het EK dorp? Wat kunnen deelnemers, supporters hier van verwachten?

Het EK dorp zal dé ontmoetings- en herenigingplek zijn voor de deelnemers en toeschouwers. Het idee is dat deze locatie het EK vertegenwoordigd. Een gezellige omgeving met informatie, demo’s en diensten. Uiteraard zal hier catering aanwezig zijn en vindt de prijsuitreiking plaats. Het EK dorp zal op zaterdag haar “deuren” openen zodat OCREC deelnemers op zaterdag hun startpakket kunnen ophalen. Op zondag tijdens het OCREC zelf zal het hier bruisen van de energie. Deelnemers, toeschouwers, belangstellenden en ook deelnemers van SV water edition van die dag zullen hier een bezoek gebracht willen hebben. Al was het alleen al om te zien hoe de atleten er uitzien aan het einde van de course Tevens is het EK dorp dé locatie om OCREC deelnemers te kunnen zien finishen. We hebben onze eigen finish. Op een andere locatie.

Hoe verloopt de organisatie intussen? Kunnen jullie nog hulp gebruiken of is alles mooi ingevuld?

De organisatie is echt een grote klus. Er zijn bijzonder veel zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Dat houdt niet op bij het parcours. Alles van A tot Z willen we op Europees Kampioenschapniveau hebben. Dat kost tijd, veel inzet en uiteraard geld. Dit is direct het bruggetje naar je tweede vraag. We kunnen zeker hulp gebruiken. Wat hebben we nodig? Mensen met passie voor de sport die hun handen uit de mouwen willen steken. De inzet van vrijwilligers en OCRA Officials is noodzakelijk op de dag zelf. In de komende maanden zijn er wederom een aantal momenten waarop we kosteloos de training OCRA Official op verschillende plaatsen organiseren. Op 12 maart is er een training in Rotterdam en op 26 maart doen we Staphorst aan. Voor beide locaties zijn nog een paar plekken beschikbaar. Aanmelding kan via Johan van Bavel.

In het traject naar het OCREC 2016 toe kunnen we ook hulp gebruiken. Zo is er een specifieke Taskforce opgericht om te zorgen dat alle aspecten piekfijn worden afgestemd en toegepast. Iets voor jou? Ook jij kunt een onderdeel zijn van OCREC. Aanmelding voor de Taskforce verloopt via Jim Malinka.

Wat elke deelnemer zal interesseren zijn de obstakels. Kan/mag je hier iets over onthullen? Komen er revolutionaire obstakels die we in de Europa of de Lage Landen nog niet zagen?

De specifieke en exclusief beschikbare obstakels voor het OCREC zullen zwaar, heel zwaar zijn. Over de obstakels zelf laat ik nu nog niets los. Dat doen we op een later moment en waarbij we steeds meer zullen prijsgeven van wat men kan verwachten. We willen voorkomen dat men zich niet meer durft in te schrijven vanwege de verwachte zwaarte. Wat ik vast mee kan geven is dat er een flinke afstand afgelegd zal worden. Deelnemers geconfronteerd worden met letterlijk zware onderdelen én zeer technische obstakels correct genomen moeten worden om het fel begeerde bandje te kunnen behouden.

Als ik denk aan Strong Viking Water Edition, denk ik aan waterpartijen. Heeft het OCREC ook vele waterpartijen?

Tijdens de SV Water Edition zal veel gebruik gemaakt worden van de natuur, zo ook met het ruim aanwezige water. We sleutelen geregeld aan het parcours om het zo intensief en uitdagend mogelijk te maken. Water zal hierin een belangrijke rol spelen. Kunnen zwemmen is een must om tijdens het OCREC om een goede tijd neer te zetten.

En dan is er heel goed nieuws voor de recreanten onder ons

Ben jij een OCR man of vrouw in hart en nieren?
Ben jij die man of vrouw die geniet van een écht zwaar parcours?
Is het behalen van een podium voor jou niet van belang?
Lijkt het jou fantastisch om deel te nemen zonder wedstrijdelement?
Heb je één of meerdere vragen met “ja”beantwoord? Dan is de mogelijkheid om deel te nemen tijdens JOURNEYMAN ideaal voor je. Wel de plussen, niet de minnen. In je eigen tempo het zwaarte parcours van Europa afleggen. Schrijf je nu in voor de klasse die jou het beste past via deze link.