Vrijdag 7 juli was het zover, ik mocht als Dirt Devil mee op parcourscontrolle met Jerry en Toby van OCR International. OCRI wordt geleid door Toby Gijzen, Jerry Janssen en Johan van Bavel. Deze  organisatie strijdt een voor betere veiligheid voor de sporter tijdens de run. Dat betreft de hindernissen maar daar komt veel meer bij kijken.

Natuurlijk vroeg ik waarin OCR International zich onderscheid?
OCR International is een Brancheorganisatie voor gemeenten, bedrijven, organisaties en overige die op een professionele wijze bezig zijn met OCR (Obstacle Course Racing)

OCR International werkt samen met meerdere gemeentes en diverse organisatoren. Hun ruime ervaring in de branche maakt ze een betrouwbare partner.

OCR International inspecteert, test en keurt alle obstakels op deskundige wijze en adviseert de gemeente, bedrijf of organisatie waar nodig en wijst verbeterpunten aan. Inmiddels hebben ze een eigen keurmerk, OCRIS (Obstacle Course Racing International Standard), ontwikkelt die als handboek fungeert voor het op veilige wijze bouwen van obstakels. Daarnaast staan in het keurmerk ook richtlijnen voor de functionele veiligheid, d.w.z. het daadwerkelijk nemen van het obstakel want zoals zo vaak geldt, theorie en praktijk willen weleens conflicteren met elkaar. Naast de feitelijke keuring ondersteunen ze ook tijdens het voortraject, de aanvraag van vergunningen en verzekeringen, verkeersplannen, calamiteitenplannen, RI&E’s, etc.

 

Nadat we verwelkomt waren door Johan Hindriks, welbekend van Team Up40, gingen we van start bij de controle van de Wildman Run in Sleen. Al gauw kwam ik erachter dat er echt veel meer bij komt kijken wanneer er hindernissen gebouwd worden.  Denk bijvoorbeeld, zit het obstakel diep genoeg in de grond, zit het op 1 of  2 punten vast. Zijn weer wel 3 knopen gelegd of is er een safetyline. Een hindernis bouwen lijkt makkelijk maar hoe houdt een hindernis zich als er b.v. 1000 mannen en vrouwen overheen gaan. Allemaal dingen waar je in eerste instantie niet goed over nadenkt. En deze heren dus wel. Respect voor Jerry want hij legt alles netjes en geduldig uit. Hij kijkt ook naar de omgeving, staat er b.v. bereklauw, een gemene plant waar je 2de graads brandwonden door kan oplopen. Of is de eikenprocessierups aanwezig. Klinkt natuurlijk allemaal misschien overdreven maar je wilt er als organisator van een obstakel run er gewoon niet mee te maken hebben. Ook wordt elke hindernis het exacte punt voor de navigatie genoteerd i.v.m. calamiteiten. Een ambulance moet natuurlijk wel bij de hindernissen kunnen komen.

 

 

Ik vond het allemaal erg interessant en heb weer veel bijgeleerd. Natuurlijk mochten wij alles even testen op de stevigheid. En dat was het allerleukste van de parcours controle. Ondanks mijn blessure kon ik dat gelukkig wel. En de rest van de tijd verplaatste ik de bus van Jerry van hindernis naar hindernis, terwijl zij het parcour liepen. Onderweg werd er natuurlijk ook veel gelachen want we blijven OCR lopers en die hebben echt, altijd sterke verhalen, kwam ik al gauw achter. Ik zal jullie de verdere details besparen. Nadat we een lang stuk met veel water hadden en een mooi stukje bos heb ik toch even de beentjes gestrekt. Ik liep mooi voorop en net toen ik zei wat een mooi stukje bos ging letterlijk en figuurlijk vol op mijn plaat! Hilarisch! En ik schaamde me kapot, ik lag languit op het pad en de heren schrokken zich wild maar nadat ze zagen dat ik compleet in een deuk lag schoten ze ook in de lach! Echt ik had moeten roepen ‘kijk een zeldzame rups!?’ Freek Vonk zou trots zijn op mijn buikschuiver!

De organisatie van de Wildman Run had het allemaal prima voor elkaar. Met een paar kleine aanpassingen en tips voor het volgende jaar, konden ze met een gerust hart aan hun allereerste editie beginnen. Inmiddels weten we ook dat hun eerste editie een enorm en dik verdiend succes was!

Je kan misschien niet alles voorkomen van onze risicovolle sport. Maar we kunnen er samen wel aan werken om onze sport veiliger te maken. En dat begint na mijn idee met een goed gecontroleerd parcours door mensen die echt verstand van zaken hebben.

Het was een erg leuke en leerzame dag!

Jerry en Toby bedankt dat ik een dagje met jullie mee mocht! Ik wens jullie heel veel succes met OCR International en hoop dat veel organisatoren van obstakel runs gebruik gaan maken van jullie diensten.

 

De veiligheid van ons sporters hoort altijd voorop te staan!

 

(Toch nog even een foto van onze Dirt Devil oortjes)